Atelier Van Eyck 1910-2023

Sinds januari 2021 vindt u Atelier Van Eyck in Korbeek-Lo.  Na 110 jaar is verhuizen uit Leuven centrum een bijzondere en ook een evidente keuze.

Hier leest u hoe het allemaal begon.


Van smidse naar ijzerwaren


Het Leuvense verhaal van Atelier Van Eyck begint in 1910. Toen startte Jean-Baptist Van Eyck (‘de Wannes’ voor de vrienden) een zaak op in de Goudbloemstraat op de hoek met de Sint-Hubertusstraat.


Generaties lang daarvoor waren de mannen van Van Eyck al smid geweest. Van kepernagels tot ijzeren werktuigen, het werd allemaal in de smidse gesmeden.

Een ijzerwinkel openen in Leuven stad was een logische evolutie. En daar stopte het niet.


Door steeds te herbronnen staat Atelier Van Eyck er nu nog steeds voor u.


(lees verder onder de foto's)



 


De huidige winkel is al sinds 1937 in het Art-Deco bouwwerk aan de Tiensestraat gevestigd. Toon Van Eyck: “Onze grootvader heeft dit gebouw gekocht na de financiële crash. Het is een prachtig pand uit 1929-30, stevig van constructie want oorspronkelijk bedoeld als bibliotheek.”


Vandaar ook de mooie blauwe tegelfries aan de schuine voorkant met de symbolische afbeelding van een man met een mand vol wegvliegende zaden en de gevleugelde woorden “Ventilabis eos & ventus tollet”.  Steeds inspiratie voor een filosofisch moment bij stadsgidsen in de Tiensestraat.


Het gebouw diende even als bank en werd een deel als studentenrestaurant ‘the Chicago’ gebruikt. Tot Van Eyck er zijn intrek nam. Gaston en Oscar Van Eyck, de twee oudste kinderen, waren toen reeds de nieuwe drijvende krachten.


(lees verder onder de foto's)


Eigenlijk is een constante transformatie en herbestemming de rode draad doorheen het leven van dit pand en het bedrijf.  “Ik heb eigenlijk nooit anders geweten dan dat de winkel constant veranderde en mee evolueerde met de klanten en met de tijd,” stelt Toon Van Eyck. “In 1937 was heel dit gebouw, 4 verdiepen hoog, gevuld met ijzerwaren. Vrachtwagens en ‘triporteurs’, reden af en aan. Het was toen nog enkel winkel vooraan en groothandel achteraan.”  Van Eyck verkocht bijvoorbeeld individuele mazoutkachels om kolenkachels te vervangen, ideaal voor de studentenkamers. De brandstof werd in kruiken rondgebracht.


Simon Van Eyck, de derde en jongste zoon, richtte zich meer op de kleinhandel : de eerste Frigidaire frigo’s –de cadillacs onder de koelkasten-, wasmachines, droogkasten en later ook keukens, grasmaaiers, houtkachels. In een maatschappij met nog uitgesproken rolpatronen werd de ijzerwinkel een plaats waar zowel mannen als vrouwen hun gading vonden. Verschillende generaties hadden hun huwelijkslijst bij Van Eyck liggen.


De groothandel verhuisde in 1965 samen met gebroeders Gaston en Oscar naar de vaart in Wilsele (kolonel Begaultlaan). Daar had Van Eyck een depot voor gasleveringen in heel Brabant. Vandaag is de groothandel nog steeds gespecialiseerd in degelijk tuingereedschap met kleinzoon Marc Van Eyck, zoon van Simon, als huidig zaakvoerder. 


De winkel vergrootte, en kleinzoon Luc Van Eyck, zoon van Gaston, versterkte de winkelploeg. Op nieuwe noden en inzichten werd ingespeeld. De toonbanken verhuisden nog meermaals. Waar mogelijk was werden wielen onder de toonbanken en rekken geplaatst voor herinrichtingen en  flexibele toepassingen.


Eind jaren 80 werden de stockageruimtes op de 4 verdiepingen vrijgemaakt voor de bouw van studio’s onder impuls van Simon Van Eyck.


 (lees verder onder de foto's)


  


 “ Vroeger waren we met de ijzerwinkel een heuse doe-het-zelf winkel, een beetje een ‘Brico’. Aldus Toon Van Eyck, zoon van Simon en huidig zaakvoerder. “Nu is de winkel uitgegroeid tot een unieke speciaalzaak.” 


De vormgeving en het uitzicht evolueerden volgens de trends en de noden van de klanten.  Werknemers lieten hun blauwe stofjas aan de haak en de ‘magazijnier’ werd een verkoper, adviseur eerder.


De doelgroep werd ook specifieker. Nu richt Atelier Van Eyck zich op zowel op particulieren als professionals en bedrijven. Interieurontwerpers en uitvoerders:  architecten en schrijnwerkers. 

“Vrije beroepen en mensen met een eigen praktijk doen dikwijls beroep op onze diensten. We nemen onze tijd om oplossingen aan te bieden en dat wordt wel geapprecieerd door onze klanten." Ook op grote bouwwerven is Atelier Van Eyck actief. 

 

2015: “ijzerwaren Van Eyck” krijgt een make-over en wordt “Atelier Van Eyck”. De ploeg wordt verjongd, Het interieur wordt aangepakt, het vals plafond uit de jaren 70 verdwijnt, de art-deco elementen komen weer tevoorschijn. De accenten in het aanbod worden verfijnd volgens de vraag van de klanten. Het aspect maatwerk wordt zichtbaarder. Vandaar de nieuwe naam en logo “Atelier Van Eyck”.

In april 2016 namen we afscheid van mede-stichter Simon Van Eyck. We zijn dankbaar voor zijn levenswerk en immer begeesterde aanwezigheid. Hij had eind 2015 nog net deze zoveelste verbouwing van de winkel met argusogen gevolgd en zag dat het goed was.


Ondertussen is ook achterkleinzoon Wannes jr Van Eyck volop actief in de winkel: “We doen al meer dan 110 jaar klinken en sloten, en die traditie zetten we voort”. De keuze om te specialiseren in elektronische toegangscontrole, smart-producten in combinatie met inbraakbeveiliging is ook hier een logische evolutie als antwoord op vraag van de klanten.

In januari 2021 is er de verhuis uit Leuven centrum. Op de nieuwe locatie in  Korbeek-Lo is er meer plaats voor het atelier voor maatwerk en een toonzaal. Verder is het de perfecte uitvalbasis voor plaatsingen en service, vlot bereikbaar en een handige parking waardoor afhalingen van bv brievenbussen heel gemakkelijk verloopt.

  (foto tijdens de verbouwing, 2020)

Dit heeft Atelier Van Eyck vandaag voor u in zijn aanbod  >