Over Atelier Van Eyck 1910-2024

Hier leest u hoe het allemaal begon.


Van smidse naar ijzerwaren


Het Leuvense verhaal van Atelier Van Eyck begint in 1910. Toen startte Jean-Baptist Van Eyck (‘de Wannes’ voor de vrienden) een zaak op in de Goudbloemstraat op de hoek met de Sint-Hubertusstraat.


Generaties lang daarvoor waren de mannen van Van Eyck al smid geweest. Van kepernagels tot ijzeren werktuigen, het werd allemaal in de smidse gesmeden.

Een ijzerwinkel openen in Leuven stad is een logische evolutie. En daar stopt het niet.


Van Eyck blijft zich herbronnen en daardoor staat ze er nu nog steeds voor u.


(lees verder onder de foto's) 


In 1937 verhuist de winkel naar het Art-Deco pand aan de Tiensestraat  15-16-17 en blijft daar tot 2021. Toon Van Eyck: “Onze grootvader heeft dit gebouw gekocht na de financiële crash. Het is een prachtig gebouw uit 1929-30, stevig van constructie want oorspronkelijk bedoeld als bibliotheek.”


Vandaar ook de mooie blauwe tegelfries aan de schuine voorkant met de symbolische afbeelding van een man met een mand vol wegvliegende zaden en de gevleugelde woorden “Ventilabis eos & ventus tollet”.  Steeds inspiratie voor een filosofisch moment bij stadsgidsen in de Tiensestraat.


Het gebouw dient even als bank en wordt een deel als studentenrestaurant ‘the Chicago’ gebruikt. Tot Van Eyck er zijn intrek neemt.  De twee oudste kinderen, Gaston en Oscar Van Eyck, worden de nieuwe drijvende krachten.


(lees verder onder de foto's)


Eigenlijk is een constante transformatie en herbestemming de rode draad doorheen het leven van dit pand en het bedrijf.  “Ik heb eigenlijk nooit anders geweten dan dat de winkel constant veranderde en mee evolueerde met de klanten en met de tijd,” stelt Toon Van Eyck. “In 1937 was heel dit gebouw, 4 verdiepen hoog, gevuld met ijzerwaren. Vrachtwagens en ‘tripporteurs’, reden af en aan. Het was toen nog enkel winkel vooraan en groothandel achteraan.”  Van Eyck verkocht bijvoorbeeld individuele mazoutkachels om kolenkachels te vervangen, ideaal voor de studentenkamers. De brandstof werd in kruiken rondgebracht.


Simon Van Eyck, de derde en jongste zoon, richt zich meer op de kleinhandel, vooraan het gebouw: de eerste Frigidaire frigo’s –de Cadillacs onder de koelkasten-, wasmachines, droogkasten en later ook keukens, grasmaaiers, houtkachels. In een maatschappij met nog uitgesproken rolpatronen wordt de ijzerwinkel een plaats waar zowel mannen als vrouwen hun gading vinden. Verschillende generaties hadden hun huwelijkslijst bij Van Eyck liggen.


De groothandel verhuist in 1965 samen met gebroeders Gaston en Oscar naar de vaart in Wilsele, aan de kolonel Bégaultlaan. Daar heeft Van Eyck een depot voor gasleveringen in heel Brabant. Vandaag is de groothandel nog steeds gespecialiseerd in degelijk tuingereedschap met kleinzoon Marc Van Eyck, zoon van Simon, als huidig zaakvoerder. 


De winkel vergroot in de loop der jaren, en kleinzoon Luc Van Eyck, zoon van Gaston, versterkt de winkelploeg. Op nieuwe noden en inzichten werd ingespeeld. De toonbanken verhuizen nog meermaals. Waar mogelijk is, worden wielen onder de toonbanken en rekken geplaatst voor snellere herinrichtingen en flexibele toepassingen.


Eind jaren 80 worden de stockageruimtes op de 4 verdiepingen vrijgemaakt voor de bouw van studentenstudio’s onder impuls van Simon Van Eyck.


 (lees verder onder de foto's)


  


 “ Vroeger waren we met de ijzerwinkel een heuse doe-het-zelf winkel, een beetje een ‘Brico avant la lettre'. Aldus Toon Van Eyck, zoon van Simon en huidig zaakvoerder. “Nu is de winkel uitgegroeid tot een unieke speciaalzaak.” 


Ook de vormgeving en het uitzicht evolueren volgens de trends en de noden van de klanten.  Werknemers laten hun blauwe stofjas aan de haak en de ‘magazijnier’ wordt een verkoper/adviseur .


De doelgroep wordt ook specifieker. Nu richt Atelier Van Eyck zich op zowel op particulieren als professionals en bedrijven. Interieurontwerpers en uitvoerders:  architecten en schrijnwerkers. 

“Vrije beroepen en mensen met een eigen praktijk doen dikwijls beroep op onze diensten. We nemen onze tijd om oplossingen aan te bieden en dat wordt wel geapprecieerd door onze klanten." Ook op grote bouwwerven is Atelier Van Eyck actief. 

 

2015: “ijzerwaren Van Eyck” krijgt een make-over en wordt “Atelier Van Eyck”. De ploeg wordt verjongd, Het interieur wordt aangepakt, het vals plafond uit de jaren 70 verdwijnt, de art-deco elementen komen weer tevoorschijn. De accenten in het aanbod worden verfijnd volgens de vraag van de klanten. Het aspect maatwerk wordt zichtbaarder. Vandaar de nieuwe naam en logo “Atelier Van Eyck”.

In april 2016 nemen we afscheid van mede-stichter Simon Van Eyck. We zijn dankbaar voor zijn levenswerk en immer begeesterde aanwezigheid. Hij had eind 2015 nog net deze zoveelste verbouwing van de winkel met argusogen gevolgd en zag dat het goed was.


Ondertussen is ook achterkleinzoon Wannes jr Van Eyck volop actief in de winkel: “We doen al sinds 1910 klinken en sloten, en die traditie zetten we voort”.
De keuze om te specialiseren in elektronische toegangscontrole, smart-producten in combinatie met inbraakbeveiliging is ook hier een logische evolutie als antwoord op vraag van de klanten. 

Er worden aanvullend steeds meer B2B projecten uitgevoerd. Er wordt ook besteld via de webshop.

(lees verder onder de foto)Na 110 jaar, in januari 2021, verhuist Van Eyck uit Leuven centrum. Het is een bijzondere en evidente keuze. Op de nieuwe locatie in  Korbeek-Lo is er meer plaats voor het atelier, voor maatwerk en een toonzaal. Verder is het de perfecte uitvalbasis voor plaatsingen en service, vlot bereikbaar voor de klanten en heeft een handige parking waardoor afhalingen van bv brievenbussen heel gemakkelijk verloopt. 


  Tiensesteenweg Korbeek-loDit top team staat vandaag tot uw dienst.


En dit heeft Atelier Van Eyck vandaag voor u in zijn aanbod  >